Semba 1

Semban perusteissa käydään läpi selkeästi rennossa ja hauskassa ilmapiirissä lajin peruselementtejä, joiden avulla saat perusteet haltuun ja olet valmis tanssilattialle. Sekä kizomba- että sembatunneilla opetellaan afrikkalaisille tansseille tyypillistä maadoittunutta askellustapaa, tanssiasentoa ja vartalon käyttöä. Perusteissa opit mm. oleellisia viemisen ja seuraamisen perustekniikoita, mutta myös tanssimaan askeleen kerrallaan, mikä tekee näissä lajeissa sekä viemisestä että seuraamisesta ainutlaatuisen maagista. Tunneilla varmistetaan, että sekä seuraajat ja viejät huomioidaan tasapuolisesti.

 

Semba, jonka pohjalta kizombakin on syntynyt, on peräisin Angolasta ja lajeina ne ovat hyvin samankaltaiset, mutta musiikit kutsuvat erilaiseen ilmaisuun. Sembassa soi aidot soittimet ja se on usein vauhdikkaampaa ja energisempää kuin kizomba. Taitojen edetessä lajin monipuolisuus jaksaa yllättää, siihen on lähes mahdotonta kyllästyä; jopa lajin parhaat tanssijat eivät koskaan tule valmiiksi. Jokainen askel viedään ja seurataan erikseen, eli pitkiä kuvioita ei tarvitse osata päästäkseen tanssimaan jo alkuvaiheessa.

 

Sembasta käytetään nykyään usein määritelmiä show- ja sosiaalisemba.

Showsembaa, joka sisältää vauhdikkaita temppuja ja jopa akrobatiaa, tanssitaan pääsääntöisesti esityksissä ja kilpailuissa tutun parin kanssa. Tunneilla kuitenkin keskitymme pääsääntöisesti sosiaalisembaan, jonka tavoitteena on parille miellyttävä, musikaalinen ja vivahteikas tanssi. Siis sellainen semba, jota tavalliset angolalaiset tanssivat, ja mitä voi tanssia kenen kanssa tahansa, ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta.

Tämän tunnin opettavat Mirka & Pekka maanantaisin klo 18.15.